Alegerea conservantului a fost una dificilă, pe care a trebuit să o facem pentru a vă putea oferi produse de calitate care sunt sigure și își păstrează proprietățile în timp. Am făcut acest compromis pentru a putea include în produse cât mai multe ingrediente active, marea lor majoritate fiind solubile în apă. Iar apa, chiar și cea florală, prezintă riscul de a dezvolta în timp bacterii, mucegaiuri sau drojdii.
Conservantul ales trebuia să corespundă câtorva cerințe:
- să fie cât mai prietenos cu mediul înconjurător
- să fie deloc sau oricum slab iritant
- să fie recomandat și persoanelor cu tenul sensibil
- să fie acceptat în produsele certificate organic
La produsele care necesită conservare, am folosit un amestec de 3 ingrediente: benzyl alcohol, salicylic acid, sorbic acid.
Benzyl alcohol
Poate fi de origine naturală sau sintetică
Se folosește mai ales cu rol de parfumare, reglarea vâscozității, de solvent (dizolvarea altor ingrediente), conservant.
Este considerat sigur (safe) dar poate provoca iritații, alergii, dermatită. Se recomandă evitarea contactului cu pielea iritată, sensibilă sau cu diverse afecțiuni (ex. eczema).
Salicylic acid
Este un acid beta hidroxilic (BHA), care poate fi de origine naturală sau sintetică.
Se folosește cu rol de conservare, dar are și proprietăți anti acnee, anti-aging sau de exfoliere.
Este considerat sigur, atât timp cât se respect concentrațiile impuse de legislație. Nu este recomandat copiilor sub vârsta de 3 ani.
Sorbic acid
Acidul sorbic este un conservant ce poate fi de origine naturală (derivate din fructele de pădure) sau sintetică. Denumirea sa, acid sorbic, provine de la denumirea frasinului de munte, Sorbus aucuparia, din care a fost izolat prima dată.
Rolul principal al acidului sorbic este de conservare, de prevenire a dezvoltării bacteriilor, mucegaiului și ciupercilor. Siguranța și eficacitatea sa îl fac util într-o varietate de produse, inclusiv alimente, produse cosmetice și chiar soluții pentru lentile de contact.